In dit artikel bekijken we de voordelen van inloopdouches voor senioren, de verschillende soorten inloopdouches die beschikbaar zijn en de materialen die worden gebruikt. We zullen ook ingaan op de afmetingen die geschikt zijn voor senioren, hoe inloopdouches voor senioren worden geïnstalleerd en wie deze kan plaatsen. Ten slotte geven we tips over hoe je een geschikte inloopdouche kiest en hoeveel deze kost.
Veilige inloopdouches voor senioren
Het grootste voordeel van een inloopdouche voor senioren is de veiligheid. De kans op uitglijden en vallen wordt aanzienlijk kleiner. Bovendien zijn inloopdouches voo senioren ruimtelijker, wat het risico op struikelen vermindert. Inloopdouches bieden ook meer comfort en gemak, vooral voor ouderen die moeite hebben met bewegen. Veel gepensioneerden laten hun bad vervangen door een inloopdouche of laten hun douchecabine vervangen om comfortabeler zich te kunnen wassen.
Hoe herken je een veilige inloopdouche voor senioren?
Een veilige inloopdouche wordt uitgerust met een aantal hulpmiddelen. We sommen ze even op:
- Lage instap;
- Antislipvloer;
- Handgrepen & beugels;
- Zitbankje;
- Veiligheidsglas;
- Onderhoudsvrije douchewanden;
Ontdek hier alle onderdelen van de veilige inloopdouche.
Soorten inloopdouches voor ouderen
Er zijn verschillende soorten inloopdouches beschikbaar voor ouderen en bejaarden. Zo heb je bijvoorbeeld een inloopdouche in een hoek, een vrijstaande inloopdouche, of een douche in een nis. Welke soort het meest geschikt is, hangt af van de specifieke behoeften en voorkeuren van de gebruiker.
Materialen voor inloopdouches voor senioren
Inloopdouches voor ouderen kunnen gemaakt worden van verschillende materialen. Zo is er kunststof, acryl, glas, composiet-materialen, keramiek, natuursteen, tegels… De keuze van het materiaal hangt af van het budget, de grootte van de badkamer en de voorkeuren van de gebruiker.
Afmetingen voor senioren
De meest geschikte afmetingen voor inloopdouches voor oudere mensen zijn afhankelijk van de grootte van de badkamer en de specifieke behoeften van de gebruiker. Een standaardafmeting voor een inloopdouche is 120cm x 90cm, maar het is mogelijk om deze op maat te maken. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de meest voorkomende afmetingen voor inloopdouches.
Kleine badkamers | 90cm x 90cm |
Voldoende ruimte voor rolstoelgebruikers | 150cm x 120cm |
Gemiddelde afmeting voor een comfortabele inloopdouche | 120cm x 90cm |
Hoe wordt een inloopdouche voor senioren geplaatst?
Het plaatsen van een inloopdouche voor senioren kan een complex werk zijn en moet worden uitgevoerd door een professionele vakman. Hieronder vind je een lijst met stappen die worden genomen bij het installeren van een inloopdouche:
- Controle van de waterdruk en watertemperatuur in de badkamer.
- Verwijderen van de huidige douche of bad, inclusief de tegels en de douchebak.
- Installatie van de afvoer en de leidingen.
- De vloer egaal maken en anti-slip tegels of stenen plaatsen.
- Plaatsing van het douchescherm als dat nodig is.
- Testen van het systeem op lekken en controle of alles werkt zoals het hoort.
Tip: kan je jouw badkamer niet lang missen? Huur dan tijdelijke mobiele badkamer.
Hoeveel kost een inloopdouche voor senioren?
De kosten van een inloopdouche of douchecabine kunnen sterk variëren, afhankelijk van de grootte, het materiaal en de installatiekosten. In het algemeen kunnen de prijzen variëren. Je dient te rekenen op een gemiddelde kost van €3.000 voor een volledig afgewerkte douche.
Douche in 1 dag geplaatst
Dergelijke inloopdouches en douchecabines worden meestal in één dag geplaatst. Zo dien je niet lang jouw badkamer te missen.
Douche voor senioren laten plaatsen?
Wens je een nieuwe inloopdouche of een bestaande douche te vervangen? Kies dan voor een professionele installatie. Vraag hier een offerte aan en ontdek de prijzen en modellen.